
kippenvleugeltjes ULTIMATE
Die airfryer…. wat een uitvinding 😉
Componenten
Chick Mix BBQ rub
Ingrediënten
1500 gram (minstens 😃)voor 4 personen.
Chick Mix BBQ rub of een andere rub
eventueel BBQ saus voor de BBQ variant
Bereiding
VOORBEREIDING
Begin op tijd! Het liefst een dag van te voren, anders in de ochtend.
We gaan de vleugeltjes nat pekelen, zo krijg je een zalig mals stukje vlees, met een knapperig velletje. gruwelijk lekker… we kunnen met bier, cola, water radler oid pekelen, het gaat om de verhouding met zout. dat is simpel…dus…
Per 330 ml vocht, 20 gram zout. voor 1500 gr kip doe je dan 990 ml vocht en 60 gram zout. zorg er voor dat het zout goed is opgelost. Ik kies vaak dan voor 1/3 heet water om het zout op te lossen, en 2/3 cola. enfin, je snapt het nu wel denk ik.
De vleugeltjes nu 2 uur laten pekelen, niet langer dan 3 uur, dan worden ze te zout.
Na het pekelen goed afspoelen met koud water. droogdeppen met keukenrol en royaal bestrooien met de rub. dit kan in 2 delen in een beslagkom om de rub goed te verdelen, of in een pedaalemmerzak, en lekker schudden.
Leg ze op een keukenrol verspreid over een rekje of glasplaat in de koelkast. eventueel af en toe omdraaien, of keukenrol vervangen.
Laat dit zeker 4 uur rusten in de koelkast. of een hele nacht.
AFWERKING AIRFRYER
Haal de vleugeltjes 30 minuten voor het garen uit de koelkast.
Verwarm de airfryer voor op 180 graden, dit duurt maar een paar minuten.
Bak de vleugeltjes in 2 porties af, anders is het net te veel en wordt het net niet knapperig genoeg.
Bak ze af in 25 minuten, halverwege 1 of 2 keer schudden.
Aanvallen maar! Maar pas op ze zijn heet.
AFWERKING BBQ
Haal de vleugeltjes 30 minuten voor het garen uit de koelkast.
Stook de BBQ op voor indirect BBQ-en (dus 1 helft van de BBQ met kolen) gewenste temp is 130-150 graden.
Leg eventueel wat aluminiumfolie op het indirecte gedeelte, de kip gaat wat vet lekken straks.
Is de BBQ op temperatuur, dan de vleugeltjes boven het indirecte gedeelte, zo’n 60 minuten.
Strooi eventueel soms wat geweekte houtsnippers op de kolen om te roken.
Trek een pilsje open, geniet, lees een boek of wat dan ook.
Het vlees wordt langzaam heerlijk mals en gaar
Het velletje wordt droger en knapperiger.
Draai de drumsticks om voor 10 minuten.
EXTRA AFWERKING BBQ
Stook eventueel de BBQ nog even op
Smeer de vleugeltjes eventueel in met bbq-saus
Grill de vleugeltjes boven het directe gedeelte voor het knapperige velletje, zalig
Aanvallen maar…
Chick Mix BBQ rub

Ingrediënten
60 gr zelfgemaakte citroenpeper
40 gr paprikapoeder
20 gr gerookte paprikapoeder
20 gr zout
50 gr suiker
20 gr bruine basterdsuiker
30 gr knoflookpoeder
20 gr uienpoeder
1 eetlepel gemalen zwarte peper
1 theelepel chilipoeder
2 eetlepels gedroogde basilicum
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
Bereiding
alles goed en flink door elkaar schudden
droog best lang te bewaren