kippenvleugeltjes ULTIMATE

Die airfryer…. wat een uitvinding 😉

Componenten

  • Chick Mix BBQ rub

Ingrediënten

  • 1500 gram (minstens 😃)voor 4 personen.

  • Chick Mix BBQ rub of een andere rub

  • eventueel BBQ saus voor de BBQ variant

Bereiding

  • VOORBEREIDING

  • Begin op tijd! Het liefst een dag van te voren, anders in de ochtend.

  • We gaan de vleugeltjes nat pekelen, zo krijg je een zalig mals stukje vlees, met een knapperig velletje. gruwelijk lekker… we kunnen met bier, cola, water radler oid pekelen, het gaat om de verhouding met zout. dat is simpel…dus…

  • Per 330 ml vocht, 20 gram zout. voor 1500 gr kip doe je dan 990 ml vocht en 60 gram zout. zorg er voor dat het zout goed is opgelost. Ik kies vaak dan voor 1/3 heet water om het zout op te lossen, en 2/3 cola. enfin, je snapt het nu wel denk ik.

  • De vleugeltjes nu 2 uur laten pekelen, niet langer dan 3 uur, dan worden ze te zout.

  • Na het pekelen goed afspoelen met koud water. droogdeppen met keukenrol en royaal bestrooien met de rub. dit kan in 2 delen in een beslagkom om de rub goed te verdelen, of in een pedaalemmerzak, en lekker schudden.

  • Leg ze op een keukenrol verspreid over een rekje of glasplaat in de koelkast. eventueel af en toe omdraaien, of keukenrol vervangen.

  • Laat dit zeker 4 uur rusten in de koelkast. of een hele nacht.

  • AFWERKING AIRFRYER

  • Haal de vleugeltjes 30 minuten voor het garen uit de koelkast.

  • Verwarm de airfryer voor op 180 graden, dit duurt maar een paar minuten.

  • Bak de vleugeltjes in 2 porties af, anders is het net te veel en wordt het net niet knapperig genoeg.

  • Bak ze af in 25 minuten, halverwege 1 of 2 keer schudden.

  • Aanvallen maar! Maar pas op ze zijn heet.

  • AFWERKING BBQ

  • Haal de vleugeltjes 30 minuten voor het garen uit de koelkast.

  • Stook de BBQ op voor indirect BBQ-en (dus 1 helft van de BBQ met kolen) gewenste temp is 130-150 graden.

  • Leg eventueel wat aluminiumfolie op het indirecte gedeelte, de kip gaat wat vet lekken straks.

  • Is de BBQ op temperatuur, dan de vleugeltjes boven het indirecte gedeelte, zo’n 60 minuten.

  • Strooi eventueel soms wat geweekte houtsnippers op de kolen om te roken.

  • Trek een pilsje open, geniet, lees een boek of wat dan ook.

  • Het vlees wordt langzaam heerlijk mals en gaar

  • Het velletje wordt droger en knapperiger.

  • Draai de drumsticks om voor 10 minuten.

  • EXTRA AFWERKING BBQ

  • Stook eventueel de BBQ nog even op

  • Smeer de vleugeltjes eventueel in met bbq-saus

  • Grill de vleugeltjes boven het directe gedeelte voor het knapperige velletje, zalig

  • Aanvallen maar…

↓ Dit recept bestaat uit component(en). ↓

Chick Mix BBQ rub

Ingrediënten

  • 60 gr zelfgemaakte citroenpeper

  • 40 gr paprikapoeder

  • 20 gr gerookte paprikapoeder

  • 20 gr zout

  • 50 gr suiker

  • 20 gr bruine basterdsuiker

  • 30 gr knoflookpoeder

  • 20 gr uienpoeder

  • 1 eetlepel gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel chilipoeder

  • 2 eetlepels gedroogde basilicum

  • 1 eetlepel gedroogde tijm

  • 1 eetlepel gedroogde rozemarijn

Bereiding

  • alles goed en flink door elkaar schudden

  • droog best lang te bewaren