
Floris'Oma's draadjesvlees
Floris’eigen oma’s draadjesvlees. Oehhhh wat heurlijk…
Ingrediënten
1 a 1,2 kg stoofvlees (runderriblappen)
2 grote uien gesnipperd
750 milliliter runderbouillon (1 tablet)
1 klein blikje tomatenpuree
4 kruidnagels fijngestampt
2 laurierbladen
1/2 tl kaneel (of een kaneekstokje)
1/2 tl nootmuskaat
1/2 tl pimentpoeder (optioneel )
1 tl thijm
200 ml rode wijn
zout
peper
50 gram (bak en braad) boter
Bereiding
oven voorverwarmen op 140 graden.
snijdt het vlees in 1 persoonsstukken, bestrooi royaal met peper en zout.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat deze goed heet worden.
Verhit de boter en laat deze goed verkleuren.
Bak het vlees in porties. Het plakt aan de bodem van de pan vast, wanneer het een mooie bruine kleur heeft laat het los (geen paniek dus :) ). Draai het vlees om, bak de andere kant ook mooi bruin.
Draai het vuur lager en leg het vlees op een bord, laat het aanbaksel lekker zitten.
Bak de uien kort aan en voeg er de tomatenpuree aan toe. Bak dit ook even mee.
Voeg de wijn er aan toe, laat de alcohol even verdampen. de aanbaksels laten lekker los van de bodem.
Voeg nu de bouillon, de kruiden, de laurierblaadjes, gestampte kruidnagel en kaneel toe en breng aan de kook.
Voeg het vlees en alle vleessappen toe. Breng alles tot net onder het kookpunt en leg de deksel op de pan.
Laat dit in de oven 3 uurtjes stoven, tot het vlees uit elkaar valt in draadjes. (ja joh! het is niet voor niets draadjesvlees!!)
De laurierblaadjes en het kaneelstokje kunnen er nu uit.
Als de jus nog ingekookt moet worden, haal het vlees er even uit en kook de jus in op een laag-middel pitje tot je gewenste dikte
Verrukkelijk met dikke frieten, zelfgemaakte aardappelpuree of gebakken aardappelen, met kool of boontjes of spruitjes.
De volgende dag, nog beter, een paar dagen later, is hij nog heul veul lekkerder!!!!