Floris'Oma's draadjesvlees

Floris’eigen oma’s draadjesvlees. Oehhhh wat heurlijk…

Ingrediënten

  • 1 a 1,2 kg stoofvlees (runderriblappen)

  • 2 grote uien gesnipperd

  • 750 milliliter runderbouillon (1 tablet)

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 4 kruidnagels fijngestampt

  • 2 laurierbladen

  • 1/2 tl kaneel (of een kaneekstokje)

  • 1/2 tl nootmuskaat

  • 1/2 tl pimentpoeder (optioneel )

  • 1 tl thijm

  • 200 ml rode wijn

  • zout

  • peper

  • 50 gram (bak en braad) boter

Bereiding

  • oven voorverwarmen op 140 graden.

  • snijdt het vlees in 1 persoonsstukken, bestrooi royaal met peper en zout.

  • Zet een pan met dikke bodem op het vuur en laat deze goed heet worden.

  • Verhit de boter en laat deze goed verkleuren.

  • Bak het vlees in porties. Het plakt aan de bodem van de pan vast, wanneer het een mooie bruine kleur heeft laat het los (geen paniek dus :) ). Draai het vlees om, bak de andere kant ook mooi bruin.

  • Draai het vuur lager en leg het vlees op een bord, laat het aanbaksel lekker zitten.

  • Bak de uien kort aan en voeg er de tomatenpuree aan toe. Bak dit ook even mee.

  • Voeg de wijn er aan toe, laat de alcohol even verdampen. de aanbaksels laten lekker los van de bodem.

  • Voeg nu de bouillon, de kruiden, de laurierblaadjes, gestampte kruidnagel en kaneel toe en breng aan de kook.

  • Voeg het vlees en alle vleessappen toe. Breng alles tot net onder het kookpunt en leg de deksel op de pan.

  • Laat dit in de oven 3 uurtjes stoven, tot het vlees uit elkaar valt in draadjes. (ja joh! het is niet voor niets draadjesvlees!!)

  • De laurierblaadjes en het kaneelstokje kunnen er nu uit.

  • Als de jus nog ingekookt moet worden, haal het vlees er even uit en kook de jus in op een laag-middel pitje tot je gewenste dikte

  • Verrukkelijk met dikke frieten, zelfgemaakte aardappelpuree of gebakken aardappelen, met kool of boontjes of spruitjes.

  • De volgende dag, nog beter, een paar dagen later, is hij nog heul veul lekkerder!!!!