Jachtschotel

Eigen recept…En heerlijk!

Componenten

  • Aardappelpuree

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen in stukjes gesneden

  • 125 gram gerookte spekreepjes

  • 2 eetlepels bloem

  • 2 eetlepels olie of boter

  • 2 flinke uien

  • 2 kruidnagels

  • 10 gekneusde jeneverbessen

  • 2 laurierblaadjes

  • 300 ml rode wijn

  • een paar flinke scheuten balsamicoazijn

  • 2 plakken ontbijtkoek

  • plm. 1 kg aardappelpuree (zelfgemaakt)

  • 2 appels

  • paneermeel

  • boter

Bereiding

  • VOORBEREIDING

  • Pel en snipper de uien.

  • bestooi de blokjes rundvlees met peper en zout.

  • Verhit de pan met olie of boter en bak het rundvlees in kleine porties rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.

  • Bak daarna de uien en spekreepjes in dezelfde pan, zodat ze de aanbaksels van het vlees oppakken en extra smaak toevoegen.

  • Doe het vlees met de sappen terug in de pan en strooi de bloem erover. Roer goed door en laat de bloem even meebakken op een lage temperatuur.

  • Voeg de (voorverwarmde!!, anders schrikt het vlees) wijn, balsamicoazijn en de kruiden toe.

  • voeg de verkruimelde ontbijtkoek toe.

  • Laat het vlees in de oven 140 graden zachtjes gaar sudderen in plm. 2,5 - 3 uur.

  • Maak de aardappelpuree.

  • AFWERKING

  • haal de pan uit de oven.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden C.

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in mooie plakjes.

  • Doe het vlees in de ovenschaal. Bedek het vlees met de puree en leg bovenop de appelschijven. Bestrooi deze dun met paneermeel en leg hier en daar wat klontjes boter.

  • Zet de schaal een half uur in het midden van de oven en laat er een lekker bruin korstje op komen.

  • SERVEERTIPS

  • lekker met rode kool, spruitjes, stoofpeertjes etc

↓ Dit recept bestaat uit component(en). ↓

Aardappelpuree

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen

  • 75-100 ml volle melk of room

  • 50 g ongezouten roomboter

  • Zout naar smaak

  • Een snufje nootmuskaat, wat peper

Bereiding

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.

  • Kook ze in een grote pan met ruim water en een flinke snuf zout ca. 20 minuten.

  • Giet de aardappelen af en zet de pan op een laag vuur. Laat ze 1-2 minuten droogstomen terwijl je ze af en toe omschudt.

  • Stamp de aardappelen fijn; vermijd een keukenmachine (dan wordt de puree plakkerig).

  • Verwarm de melk of room samen met de boter in een pannetje of magnetron, zodat het warm is (niet koken).

  • Giet het mengsel beetje bij beetje bij de aardappelen en blijf roeren tot je de gewenste romigheid hebt.

  • Voeg extra zout, een snufje nootmuskaat en/of zwarte peper toe naar smaak.