
Jachtschotel
Eigen recept…En heerlijk!
Componenten
Aardappelpuree
Ingrediënten
1 kg runderriblappen in stukjes gesneden
125 gram gerookte spekreepjes
2 eetlepels bloem
2 eetlepels olie of boter
2 flinke uien
2 kruidnagels
10 gekneusde jeneverbessen
2 laurierblaadjes
300 ml rode wijn
een paar flinke scheuten balsamicoazijn
2 plakken ontbijtkoek
plm. 1 kg aardappelpuree (zelfgemaakt)
2 appels
paneermeel
boter
Bereiding
VOORBEREIDING
Pel en snipper de uien.
bestooi de blokjes rundvlees met peper en zout.
Verhit de pan met olie of boter en bak het rundvlees in kleine porties rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
Bak daarna de uien en spekreepjes in dezelfde pan, zodat ze de aanbaksels van het vlees oppakken en extra smaak toevoegen.
Doe het vlees met de sappen terug in de pan en strooi de bloem erover. Roer goed door en laat de bloem even meebakken op een lage temperatuur.
Voeg de (voorverwarmde!!, anders schrikt het vlees) wijn, balsamicoazijn en de kruiden toe.
voeg de verkruimelde ontbijtkoek toe.
Laat het vlees in de oven 140 graden zachtjes gaar sudderen in plm. 2,5 - 3 uur.
Maak de aardappelpuree.
AFWERKING
haal de pan uit de oven.
Verwarm de oven voor op 200 graden C.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in mooie plakjes.
Doe het vlees in de ovenschaal. Bedek het vlees met de puree en leg bovenop de appelschijven. Bestrooi deze dun met paneermeel en leg hier en daar wat klontjes boter.
Zet de schaal een half uur in het midden van de oven en laat er een lekker bruin korstje op komen.
SERVEERTIPS
lekker met rode kool, spruitjes, stoofpeertjes etc
Aardappelpuree

Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen
75-100 ml volle melk of room
50 g ongezouten roomboter
Zout naar smaak
Een snufje nootmuskaat, wat peper
Bereiding
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook ze in een grote pan met ruim water en een flinke snuf zout ca. 20 minuten.
Giet de aardappelen af en zet de pan op een laag vuur. Laat ze 1-2 minuten droogstomen terwijl je ze af en toe omschudt.
Stamp de aardappelen fijn; vermijd een keukenmachine (dan wordt de puree plakkerig).
Verwarm de melk of room samen met de boter in een pannetje of magnetron, zodat het warm is (niet koken).
Giet het mengsel beetje bij beetje bij de aardappelen en blijf roeren tot je de gewenste romigheid hebt.
Voeg extra zout, een snufje nootmuskaat en/of zwarte peper toe naar smaak.