Heurlijke Goulashsoep

Gossie Dikkie nog an toe!!!! Zalig!!!

Ingrediënten

  • 1000 g runderriblappen, hacheevlees oid, in blokjes gesneden

  • 150 g gerookte spekreepjes

  • 4 uien, fijngehakt

  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 4 rode paprika’s, in blokjes gesneden

  • 2 winterpenen, in blokjes gesneden

  • 1 blik gepelde tomaten (evt blokjes)

  • 4 aardappelen, in blokjes gesneden

  • 4 eetlepels paprikapoeder (zoet of gerookt, naar smaak)

  • 2 theelepels karwijzaad

  • 2 theelepels gemalen komijn

  • 1,4 liter runderbouillon (van 1 pot en 3 delen water)

  • 250 ml rode wijn

  • Zout en peper naar smaak

  • Olie of boter om te bakken

  • Verse peterselie voor garnering (optioneel)

  • Zure room (optioneel, als topping)

Bereiding

  • Bestrooi het vlees royaal met peper en zout, verwarm je oven voor op 150 graden

  • Begin met het uitbakken van de spekjes in een aparte koekenpan

  • Verhit boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak het rundvlees (in kleine hoveelheden) aan alle kanten bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.

  • Voeg wat meer boter toe aan dezelfde pan en bak de uien tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak deze kort mee.

  • Voeg het paprikapoeder, karwijzaad en gemalen komijn toe. Roer goed door om de specerijen te laten bloeien en aroma af te geven.

  • Doe de uitgebakken spekjes met het vlees terug in de pan en voeg de blokjes tomaat (hele tomaten knijp je stuk), rode wijn en runderbouillon toe. Breng aan de kook.

  • Zodra het kookt, zet je het vuur laag of laat je de soep sudderen in de oven op 150 graden (liefst in totaal 3 uur)

  • Eventueel kan je de paprika’s nu kort uitbakken tot ze wat verzachten in de koekenpan in het vet van de uitgebakken spekjes, anders sla je deze stap over.

  • Voeg de aardappelen toe na 1 uur.

  • Voeg de wortelen en paprika na 1 uur en 10 minuten toe (50 minuten voor de eindtijd dus)

  • Breng op smaak met zout en peper.

  • Na 3 uur sudderen is het een zalige goulashsoep. (check even of de worteltjes de juiste bite hebben, anders nog wat langer laten sudderen) Het lekkerste is om deze een dag van te voren te maken. (of juist een dag later te eten :) )

  • Serveer de goulashsoep warm en garneer met verse gehakte peterselie. Voeg eventueel een lepel zure room toe bovenop elke portie voor extra smaak.