
Floris' Bruinebonensoep
Gewoon verrukkelijke bruinebonensoep!!!
Ingrediƫnten
1 kilo gedroogde bruine bonen, 1 nacht geweekt OF 4 grote potten bruine bonen.
3 liter runderboullion bij geweekte bonen, 1,4 liter bij bonen uit pot (nog even uitproberen hoor)
500 gram varkenslappen
250 gram gerookte spekblokjes
2 preien, in ringen gesneden
1 grote winterpeen, in blokjes
2 aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes
2 uien, gesnipperd
1 rode peper, gesneden (optioneel)
1,5 theelepel gedroogd bonenkruid (of eventueel thijm)
2 laurierblaadjes
1 bosje bladselderij, gesneden
zout en peper
2 Hema rookworsten, in plakjes
Bereiding
Zet de bouillon op in een grote soeppan, voeg de varkenslappen en laurierblaadjes toe.
GEWEEKTE BONEN? spoel ze af en voeg ze toe aan de bouillion, ze moeten meekoken.
Zodra de bouillon kookt, verminder je het vuur en laat je het vlees een uur zachtjes sudderen. Dit zal het vlees helpen mals te worden.
Haal het vlees en de laurierblaadjes uit de pan (niet weggooien!). Schep ook 4 soeplepels bruine bonen uit de pan en houd ook deze apart.
BONEN UIT POT? spoel ze af, voeg inhoud van 3 potten toe aan de bouillion en warm bij.
Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer.
Pluk het vlees uit elkaar en doe het terug in de pan, samen met de laurierblaadjes en het gerookt spek.
Breng de inhoud van de pan weer aan de kook. Voeg de groenten toe, samen met de optionele peper het bonenkruid/thijm.
Zet de pan in een voorverwarmde oven op 140 graden. Ongeveer 35-45 minuten
Als alles gaar is, roer je de achtergehouden bonen en de bladselderij door de bruine bonensoep.
Breng de bruine bonensoep wanneer nodig op smaak met zout en peper.
worst apart wellen (meestal 20 minuten, zie gebruiksaanwijzing) en voor serveren toevoegen.
Serveer de bruine bonensoep met wat plakjes stokbrood.
SUGGESTIES/ TIPS
De soep is het lekkerst de volgende dag, dus maak hem de avond van te voren, op een koude winterdag, zodat je hem buiten kan laten afkoelen