Floris' Bruinebonensoep

Gewoon verrukkelijke bruinebonensoep!!!

Ingrediƫnten

  • 1 kilo gedroogde bruine bonen, 1 nacht geweekt OF 4 grote potten bruine bonen.

  • 3 liter runderboullion bij geweekte bonen, 1,4 liter bij bonen uit pot (nog even uitproberen hoor)

  • 500 gram varkenslappen

  • 250 gram gerookte spekblokjes

  • 2 preien, in ringen gesneden

  • 1 grote winterpeen, in blokjes

  • 2 aardappels, geschild en in blokjes

  • 1 kleine knolselderij, geschild en in blokjes

  • 2 uien, gesnipperd

  • 1 rode peper, gesneden (optioneel)

  • 1,5 theelepel gedroogd bonenkruid (of eventueel thijm)

  • 2 laurierblaadjes

  • 1 bosje bladselderij, gesneden

  • zout en peper

  • 2 Hema rookworsten, in plakjes

Bereiding

  • Zet de bouillon op in een grote soeppan, voeg de varkenslappen en laurierblaadjes toe.

  • GEWEEKTE BONEN? spoel ze af en voeg ze toe aan de bouillion, ze moeten meekoken.

  • Zodra de bouillon kookt, verminder je het vuur en laat je het vlees een uur zachtjes sudderen. Dit zal het vlees helpen mals te worden.

  • Haal het vlees en de laurierblaadjes uit de pan (niet weggooien!). Schep ook 4 soeplepels bruine bonen uit de pan en houd ook deze apart.

  • BONEN UIT POT? spoel ze af, voeg inhoud van 3 potten toe aan de bouillion en warm bij.

  • Pureer de inhoud van de pan met de staafmixer.

  • Pluk het vlees uit elkaar en doe het terug in de pan, samen met de laurierblaadjes en het gerookt spek.

  • Breng de inhoud van de pan weer aan de kook. Voeg de groenten toe, samen met de optionele peper het bonenkruid/thijm.

  • Zet de pan in een voorverwarmde oven op 140 graden. Ongeveer 35-45 minuten

  • Als alles gaar is, roer je de achtergehouden bonen en de bladselderij door de bruine bonensoep.

  • Breng de bruine bonensoep wanneer nodig op smaak met zout en peper.

  • worst apart wellen (meestal 20 minuten, zie gebruiksaanwijzing) en voor serveren toevoegen.

  • Serveer de bruine bonensoep met wat plakjes stokbrood.

  • SUGGESTIES/ TIPS

  • De soep is het lekkerst de volgende dag, dus maak hem de avond van te voren, op een koude winterdag, zodat je hem buiten kan laten afkoelen