
Bolognese Saus
Killer bolognese saus! Lekker met spaghetti of voor de lasagne. Voor 6 vreetzakken. Door Midas en Floris van de Kamer.
Ingrediƫnten
250 g ontbijtspek of pancetta
2 st winterpeen of 8/9 waspeentjes
4 stengels bleekselderij
2 uien
4 tenen knoflook
400 g rundergehakt
400 g kalfsgehakt of half om half
250 ml rode of witte wijn
1200 g gepelde tomaten
1 blokje runderbouillon in theekopje met heet water
roomboter en olijfolie
evt peper/zout
Bereiding
Snipper de uien. Snij de wortels en de bleekselderij in blokjes en gooi ze door de hakselaar.
Verhit een laagje boter en een scheutje olijfolie in een diepe kookpan. Zodra de boter en olie heet zijn, fruit de uitjes. Bak de spek mee en pers de knoflook in de pan. Voeg er de fijngesneden groente aan toe. Bak alles ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.
Voeg het gehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een pollepel te roeren.
Giet de wijn erbij. Laat alles rustig pruttelen op laag vuur tot het vocht is ingedampt.
Doe de gepelde tomaten in de pan en voeg de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Blijf regelmating roeren om aabranden van de saus te vookomen.
Plaats de pan in een voorvewarmde oven op 150 graden Celsius. De saus kan zo rustig doorsudderen. Dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak.
Haal de pan na 3 uur uit de oven. Eventueel kun je de saus nog enigzins inkoken op het fornuis.
Zet als het noding is nog wat peper en zout op tafel.
Schmullen maar!