Authentieke Birria de Res
Floris’ Birria de Res.
Oehhhh wat heerlijk… Heerlijke authentieke Birria de Res met de rokerige pit van chipotle. 😋 De pepers zijn te bestellen bij Tjins Toko
Ingrediënten
Voor het vlees
- 1,4 kg runderriblappen, in stukken.
- zout en zwarte peper
- olie om in te bakken
(Gedroogde) pepers
- 4 gedroogde guajillo pepers
- 2 gedroogde ancho pepers
- 1 gedroogde pasilla peper (of extra ancho)
- voor extra pit: 1 chipotle peper in adobo + 1 el van de adobosaus
Voor de adobo(saus)
- 1 middelgrote ui, grof gesneden
- 5 teentjes knoflook
- 3 rijpe tomaten of 1 blik tomatenblokjes
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen korianderzaad
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 el appelazijn
- 750 ml runderbouillon
Bereiding
Gedroogde pepers voorbereiden
- Verwijder de stelen en schud zoveel mogelijk zaden van de gedroogde pepers er uit.
- Rooster ze 10–15 seconden per kant in een droge pan tot ze geurig worden (niet laten verbranden! Dan wordt je saus bitter).
- Leg de pepers in heet water en laat 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
- Scheur open en verwijder de resterende zaadjes en ribben met je vingers of een lepel.
Vlees aanbraden
- Bestrooi het vlees royaal met peper en zout, bak het in porties rondom bruin. Haal het uit de pan.
Adobo maken
- Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot glazig.
- Doe geweekte pepers, ui, knoflook, tomaat, (eventueel: chipotle, adobosaus,) komijn, oregano, kaneel, korianderzaad, kruidnagel, azijn en een scheut bouillon in een blender en pureer helemaal glad.
Birria de Res
- Doe het vlees terug in de pan, giet de saus erover.
- Voeg de rest van de bouillon en de laurierblaadjes toe.
- Stoof 3 uur op laag vuur (of liever: in de oven 140 graden) tot het vlees boterzacht uit elkaar valt.
- Haal het vlees uit de saus, pluk het uit elkaar, en doe terug.
🌮 Serveren
- Schep per persoon wat vlees en saus in een kom, serveer met fijngesneden ui, verse koriander en een partje limoen en guacomole.
- hoe het echt hoort, maak tacos de birria:
- Doop een tortilla in het bovenste vetlaagje van de saus.
- Leg in de pan, vul de helft met vlees, vouw om en bak aan beide kanten krokant.
- of vul een grote platte schaal met tortillachips, bestrooi met vlees en ui en wat koriander, sprenkel wat limoensap erover.
- of serveer met warme tortilla’s, ui, koriander en limoen, gebruik de bouillon voor het dippen.
- of doe iets met tacos, wraps, whatever, het is verukkelijk!!