Authentieke Birria de Res

Floris’ Birria de Res.
Oehhhh wat heerlijk… Heerlijke authentieke Birria de Res met de rokerige pit van chipotle. 😋 De pepers zijn te bestellen bij Tjins Toko

Ingrediënten

  • Voor het vlees

    • 1,4 kg runderriblappen, in stukken.
    • zout en zwarte peper
    • olie om in te bakken
  • (Gedroogde) pepers

    • 4 gedroogde guajillo pepers
    • 2 gedroogde ancho pepers
    • 1 gedroogde pasilla peper (of extra ancho)
    • voor extra pit: 1 chipotle peper in adobo + 1 el van de adobosaus
  • Voor de adobo(saus)

    • 1 middelgrote ui, grof gesneden
    • 5 teentjes knoflook
    • 3 rijpe tomaten of 1 blik tomatenblokjes
    • 1 tl komijnpoeder
    • 1 tl gedroogde oregano
    • 1/2 tl kaneel
    • 1/2 tl gemalen korianderzaad
    • 3 kruidnagels
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 el appelazijn
    • 750 ml runderbouillon

Bereiding

  • Gedroogde pepers voorbereiden

    • Verwijder de stelen en schud zoveel mogelijk zaden van de gedroogde pepers er uit.
    • Rooster ze 10–15 seconden per kant in een droge pan tot ze geurig worden (niet laten verbranden! Dan wordt je saus bitter).
    • Leg de pepers in heet water en laat 15 minuten weken tot ze zacht zijn.
    • Scheur open en verwijder de resterende zaadjes en ribben met je vingers of een lepel.
  • Vlees aanbraden

    • Bestrooi het vlees royaal met peper en zout, bak het in porties rondom bruin. Haal het uit de pan.
  • Adobo maken

    • Bak ui en knoflook in dezelfde pan tot glazig.
    • Doe geweekte pepers, ui, knoflook, tomaat, (eventueel: chipotle, adobosaus,) komijn, oregano, kaneel, korianderzaad, kruidnagel, azijn en een scheut bouillon in een blender en pureer helemaal glad.
  • Birria de Res

    • Doe het vlees terug in de pan, giet de saus erover.
    • Voeg de rest van de bouillon en de laurierblaadjes toe.
    • Stoof 3 uur op laag vuur (of liever: in de oven 140 graden) tot het vlees boterzacht uit elkaar valt.
    • Haal het vlees uit de saus, pluk het uit elkaar, en doe terug.
  • 🌮 Serveren

    • Schep per persoon wat vlees en saus in een kom, serveer met fijngesneden ui, verse koriander en een partje limoen en guacomole.
    • hoe het echt hoort, maak tacos de birria:
      • Doop een tortilla in het bovenste vetlaagje van de saus.
      • Leg in de pan, vul de helft met vlees, vouw om en bak aan beide kanten krokant.
    • of vul een grote platte schaal met tortillachips, bestrooi met vlees en ui en wat koriander, sprenkel wat limoensap erover.
    • of serveer met warme tortilla’s, ui, koriander en limoen, gebruik de bouillon voor het dippen.
    • of doe iets met tacos, wraps, whatever, het is verukkelijk!!