BBQ gerookte kip

Heerlijke zelfgerookte kip, lauwwarm zalig op een broodje met rucola, quacemole of pesto, pijnboompitjes, (zongedroogde) tomaatjes. Of een gerookte kip salade.

Ingrediënten

  • kipfilet (4 stuks)

  • 1 liter water

  • 100 gr zeezout

  • eventueel 100 gr basterdsuiker

  • versgemalen peper

  • ½ el thijm

  • ½ tl rozemarijn

  • 2 st laurierblaadjes

  • rookhout/mot

Bereiding

  • VOORBEREIDING

  • Breng 1 liter water aan de kook

  • Doe hier het zout, vergemalen peper, thijm, rozemarijn, laurierblaadjes en eventueel basterdsuiker bij

  • Laat dit even koken zodat het zout goed oplost en de smaak van de kruiden goed vrij komt

  • Laat deze daarna afkoelen in de koelkast

  • Leg de kipfilets een uur in het pekelbad en spoel deze af waarna je ze droog dept

  • Laat ze nog nadrogen, t liefst zeker een uur in de koelkast, voor de mooie rookkleur

  • NU HET ECHTE ROOKWERK

  • stook de BBQ op voor indirect BBQ-en (dus 1 helft van de BBQ met kolen) gewenste temp is 130-150 graden.

  • maak een bakje van aluminiumfolie, voor 4 eetlepels rookmot.

  • is de BBQ op temperatuur, dan de kip boven het indirecte gedeelte, (eventueel op aluminiumfolie, minder droge kip).

  • leg het bakje rookmot op de kolen, vul eventueel soms aan

  • rookmethode 1

  • Rook de kip tot hij een kerntemperaruur heeft van 75 graden (bij normale hoeveelheid briketten rond de 30 minuten)

  • zo’n 30 minuten laten roken

  • rookmethode 2 (mijn voorkeur)

  • Rook de kip tot 63 graden, dan nog 14 minuten roken. dan is de kip veilig en heerlijk sappig gegaard

  • check geregeld onder het genot van een pilsje of er nog rookmot bij mot.