
BBQ gerookte kip
Heerlijke zelfgerookte kip, lauwwarm zalig op een broodje met rucola, quacemole of pesto, pijnboompitjes, (zongedroogde) tomaatjes. Of een gerookte kip salade.
Ingrediënten
kipfilet (4 stuks)
1 liter water
100 gr zeezout
eventueel 100 gr basterdsuiker
versgemalen peper
½ el thijm
½ tl rozemarijn
2 st laurierblaadjes
rookhout/mot
Bereiding
VOORBEREIDING
Breng 1 liter water aan de kook
Doe hier het zout, vergemalen peper, thijm, rozemarijn, laurierblaadjes en eventueel basterdsuiker bij
Laat dit even koken zodat het zout goed oplost en de smaak van de kruiden goed vrij komt
Laat deze daarna afkoelen in de koelkast
Leg de kipfilets een uur in het pekelbad en spoel deze af waarna je ze droog dept
Laat ze nog nadrogen, t liefst zeker een uur in de koelkast, voor de mooie rookkleur
NU HET ECHTE ROOKWERK
stook de BBQ op voor indirect BBQ-en (dus 1 helft van de BBQ met kolen) gewenste temp is 130-150 graden.
maak een bakje van aluminiumfolie, voor 4 eetlepels rookmot.
is de BBQ op temperatuur, dan de kip boven het indirecte gedeelte, (eventueel op aluminiumfolie, minder droge kip).
leg het bakje rookmot op de kolen, vul eventueel soms aan
rookmethode 1
Rook de kip tot hij een kerntemperaruur heeft van 75 graden (bij normale hoeveelheid briketten rond de 30 minuten)
zo’n 30 minuten laten roken
rookmethode 2 (mijn voorkeur)
Rook de kip tot 63 graden, dan nog 14 minuten roken. dan is de kip veilig en heerlijk sappig gegaard
check geregeld onder het genot van een pilsje of er nog rookmot bij mot.